30-04-07

 

Gentse Waterzooi

 

Leden die deelnamen aan de midweek brachten ook een bezoek aan Gent en konden er de lekkere Gentse Waterzooi proeven. Op vraag van enkele deelnemers geven wij hier een recept van deze overheerlijke maaltijd.

 

Ingrediënten

Voor vier personen: een braadkip van 1,5 kilogram, 25 gram boter, 30 gram bloem, 2 preien, 250 gram wortels, 250 gram selder, 1,5 kilogram aardappelen, 25 gram peterselie, 1/2 deciliter room, 1 eierdooier, een kruidentuiltje.

Opmerking: in plaats van een volledige kip kunt u ook enkele kippenfilets nemen.

 

Werkwijze

Breng de schoongemaakte kip in water aan de kook. Afschuimen bij de eerste kooktijd en kruidentuiltje bijvoegen. Gedurende 1 uur 15 minuten laten koken, vervolgens in vieren snijden en het vel, de borst en de ruggengraat verwijderen. Reinig intussen de prei, de selder en de wortels en snij ze in fijne reepjes van ongeveer 4 centimeter lang. Kook deze groenten afzonderlijk gaar gedurende een tiental minuten.

 

Besteed vooral een grote zorg aan de saus. Giet het kooknat van de kip door een zeef en ontvet het. Smelt de boter, voeg er bloem en 1/2 liter bouillon aan toe. Breng al roerend aan de kook en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg er de groenten aan toe en vervolgens een eierdooier vermengd met de room. Laat nu vooral de saus niet meer koken.

 

Schik de stukken kip in een stenen schotel, overgiet ze met de saus en bestrooi met gehakte peterselie. Dien op met natuuraardappelen.

09:20 Gepost door Philippe Barbaix in Culinair | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Waterzooi Bedankt voor de lekkere waterzooi.
De kerstgenodigden vonsden het superlekker.
Groetjes

Gepost door: Marieke | 31-12-07

De commentaren zijn gesloten.