30-04-07

 

Gentse Waterzooi

 

Leden die deelnamen aan de midweek brachten ook een bezoek aan Gent en konden er de lekkere Gentse Waterzooi proeven. Op vraag van enkele deelnemers geven wij hier een recept van deze overheerlijke maaltijd.

 

Ingrediënten

Voor vier personen: een braadkip van 1,5 kilogram, 25 gram boter, 30 gram bloem, 2 preien, 250 gram wortels, 250 gram selder, 1,5 kilogram aardappelen, 25 gram peterselie, 1/2 deciliter room, 1 eierdooier, een kruidentuiltje.

Opmerking: in plaats van een volledige kip kunt u ook enkele kippenfilets nemen.

 

Werkwijze

Breng de schoongemaakte kip in water aan de kook. Afschuimen bij de eerste kooktijd en kruidentuiltje bijvoegen. Gedurende 1 uur 15 minuten laten koken, vervolgens in vieren snijden en het vel, de borst en de ruggengraat verwijderen. Reinig intussen de prei, de selder en de wortels en snij ze in fijne reepjes van ongeveer 4 centimeter lang. Kook deze groenten afzonderlijk gaar gedurende een tiental minuten.

 

Besteed vooral een grote zorg aan de saus. Giet het kooknat van de kip door een zeef en ontvet het. Smelt de boter, voeg er bloem en 1/2 liter bouillon aan toe. Breng al roerend aan de kook en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg er de groenten aan toe en vervolgens een eierdooier vermengd met de room. Laat nu vooral de saus niet meer koken.

 

Schik de stukken kip in een stenen schotel, overgiet ze met de saus en bestrooi met gehakte peterselie. Dien op met natuuraardappelen.

09:20 Gepost door Philippe Barbaix in Culinair | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-04-07

MIDWEEK AAN ZEE

We vertrokken aan de parochiekerk om 9.30 stipt en kwamen ruim op tijd aan in de Kinkhoorn voor het aperitief en het middagmaal. Een hotel waar we 4 dagen genoten van een vriendelijke opvang en een prima bediening van de lekkere maaltijden.

 

 

midweek1Elke dag konden we deelnemen aan activiteiten voorzien door ons bestuur of door de inrichting zelf. We konden ook vrij een activiteit kiezen. Er waren er in overvloed: wandelen in de duinen of op de dijk, genieten van een rustig moment op een bankje in de zon, de kusttram nemen naar Oostende of een andere badplaats, naar de markt gaan, een fiets huren in De Kinkhoorn. Die fietsen zijn daar prima in orde.

 

Enkelen brachten een dankbezoekje aan het St.-Raphaëlskerkje in Raversijde bekend om zijn prachtig geschilderde kruisweg met op elke statie de lijdende Christus in groot plan op de voorgrond.

 

Enkele moedigen namen deel aan de morgen- en de aquagym. Alles kon, niets moest!

 

Met de ganse groep gingen we naar het Casino in Middelkerke. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze daar een voetje binnen zetten. Sommigen hadden wel geluk in het gokken (heel bescheiden!).

 

We maakten ook een ritje met een toeristisch treintje in de mooie natuur tot Bredene. Een “halve meter pannenkoek” was de smulverrassing. Nieke en Lievin hadden dit alles piekfijn voorzien. Het prachtige aprilweertje heeft ons allen in prima stemming gebracht. De sfeer in de groep was uitstekend. Ons aller dank gaat naar het bestuur: Nieke, Lievin, Paula en Virginie.

 

midweek2Philippe zorgde voor een aangename laatste dag. Een bezoek aan Gent: Sint-Jacobsplein, de Vrijdagsmarkt met het standbeeld van Jacob van Artevelde, de Dulle Griet (groot kanon), de Groentemarkt met het beroemde mostaardwinkeltje  “Tierentijn”, de Graslei, het prachtig zicht op de drie torens (Sint-Niklaas, het Belfort en Sint-Baafs) vanaf de Sint-Michielsbrug, de Korenmarkt, Klokke Roeland, het Belfort, de Sint-Baafskathedraal waar wij het Lam Gods konden bewonderen, het stadhuis, het politiebureel uit de reeks “Flikken”, en nog veel meer. De Gentse waterzooi en de mattentaart in het Groot Vleeshuis smaakten heerlijk.  Dank u Philippe voor het initiatief!

 

midweek3

 

Maar aan alle sprookjes komt een einde. Toch is er een sprankje hoop want voor volgend jaar heeft het bestuur reeds een optie genomen in hetzelfde hotel voor de periode van 14 tot 18 april 2008. Een goede raad: ‘duid nu reeds deze periode aan op uw kalender 2008!!!’

 

Marieke

13:48 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |