09-05-07

 

OKRA EN HET GERECHT

Wij vreesden dat het prachtig weer ons parten ging spelen maar wij geven toe dat wij ons vergist hebben. De leden bleven wel iets langer in het zonnetje napraten over de voorbije midweek voor ze binnenkwamen. Niet minder dan 52 leden vulden de zaal. Theo en Paula, die enkele vergaderingen hebben moeten missen, kregen bij het binnenkomen een spontaan en hartverwarmend applaus. Ook kon ik Charel, een nieuw lid verwelkomen.

 

CRABBEWij hadden een ledenvergadering rond het thema “Het Gerecht”, een instelling waar wij als brave mens liever niet mee in aanraking komen. “Onbekend is onbemind” dachten wij en daarom hadden wij op voorstel van Emilia ereprocureur des konings Crabbé uitgenodigd voor een uiteenzetting. De spreker die alle watertjes heeft doorzwommen in zijn loopbaan was onmiddellijk bereid om zijn opgedane kennis gratis ter beschikking te stellen.

 

De spreker wist met zijn krachtige stem de leden te boeien. Het is natuurlijk een zeer complexe materie maar met, voor ons verstaanbare termen, werden wij wat wegwijs gemaakt in de grote molen van het gerecht. Magistraten worden tot onze verbazing ook ingeschakeld in andere domeinen. Zo worden zij ingeschakeld als er problemen vastgesteld worden met geboorteaangiften, als u of ik een ereteken ontvangen… Een belangrijke en tijdrovende opdracht is het bevelen van onderzoeksdaden om de verjaring van een zaak te vermijden… Tijdens de pauze werd de koffie en het krentenboord opgediend en geapprecieerd!

 

In het tweede deel van zijn betoog haalde de spreker vooral concrete gevallen aan die hij in zijn loopbaan heeft beleefd. Ook op de vragen wist spreker de mensen een passend antwoord te geven. Op de vraag “Waarom duurt het in België altijd jaren voor een mogelijke verdachte voor de rechter komt en in Nederland binnen het jaar een moordzaak is afgehandeld” gaf de spreker ons een overtuigend antwoord dat ons bovendien zeer logisch lijkt. In andere landen werkt men de feiten die gekend zijn af indien achteraf blijkt dat er nog meer feiten gepleegd werden wordt er een tweede zaak opgestart.

 

Na de traditionele mededelingen werd deze aangename en leerrijke namiddag besloten. Het bestuur dankt alle leden die ondanks het prachtige lenteweer aanwezig waren.

 

Nieke Geets

Voorzitster

22:41 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.