28-06-07

 

OKRA - MAG MEN NOG LACHEN IN DE KERK?

  

Wij konden onze ogen niet geloven, ondanks verschillende verontschuldigingen kwamen voor onze laatste vergadering 67 personen naar de zaal! Voor deze activiteit hadden wij Jan Lagae uitgenodigd om onze lachspieren los te weken. Het is niet de bedoeling alle moppen te herhalen maar de spreker heeft er ons van overtuigd dat het in het hiernamaals zeker niet triestig is. Gedenk ook de woorden van onze proost, pater Herman: “Ge moet u niet haasten, de eeuwigheid duurt voor iedereen even lang…” 

 

Het was een aangename namiddag. Ik dank alle leden die trouw aan onze activiteiten deelnemen, het is een aanmoediging voor alle bestuursleden waarop ik kan rekenen. Ik bewonder elk van mijn medewerkers voor hun inzet. Ik wens alle leden een deugddoend verlof toe en ik hoop dat wij na de rustperiode de ingeslagen weg kunnen verder zetten. Ik ben ervan overtuigd dat wij dit jaar nog een boeiend programma zullen afwerken. 

12:53 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-06-07

LENTE-UITSTAP

Op donderdag 24 mei gingen we op stap met een grote groep Okra-vrienden. We hadden geluk: het was een mooi lenteweertje. Ons eerste bezoekje was het draaiorgelmuseum in Voortkapel. Daar konden we een indrukwekkende collectie draai-, straat- kermis- en dansorgels bekijken. De museumeigenaar liet ons graag kennis maken met de typische klank van zijn orgels, zodat we konden genieten van de sfeer van vroeger. Het was een feestelijk uurtje met vrolijke melodietjes en een lekker drankje.

F4920b24

  

Dan een ritje verder naar de abdij van Tongerlo. In deze abdij is het een samenleven van een gemeenschap van reguliere kanunniken: de norbertijnen. Er verblijven nog een zeventigtal norbertijnen. Wat mij vooral is bijgebleven van ons bezoek aan de abdij is het da Vincimuseum. Daar hangt slechts één schilderij: “Het Laatste Avondmaal”.

 

Dit schilderij is de meest getrouwe replica van de muurschildering die Leonardo da Vinci op het einde van de 15de eeuw schilderde in Milaan. Het kunstwerk is sinds 1545 in het bezit van de abdij van Tongerlo. De replica wordt toegeschreven aan Andrea Solario, een leerling van da Vinci. Leonardo da Vinci laat ons het dramatisch ogenblik beleven waarop Christus zegt aan zijn apostelen: “één van jullie zal mij verraden!” Een pater norbertijn beschrijft ons heel bezielend de bange houding en gelaatsuitdrukking van elke apostel: o.a. de apostel Johannes vouwt vol droefheid beide handen en Petrus schijnt te vragen aan Johannes: “Wie is de verrader?” Het is een prachtig meesterwerk!

 

In de namiddag bezochten we een paardenmelkerij: “Het Brabanderhof” bij Lier. De paardenboerin gaf ons deskundige uitleg met videovoorstelling. We kregen een degustatie van verse paardenmelk. We vernamen ook dat paardenmelk een zeer gezond voedingsmiddel is. De rondleiding in de stallen was indrukwekkend. De zowat negentig paarden en hun veulens keken ietwat verwonderd naar ons op. Na een lekkere broodmaaltijd bracht de autocar ons veilig naar Heverlee terug.

 

Tot zover onze aangename uitstap!

 

F4920c24

 

 

Marieke

18:05 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |