01-09-07

 

Boottocht
Leuven-Mechelen
.
 De bus bracht ons tijdig naar de boot. De IBIS is een mooie boot met zowel binnen- en buitenplaatsen. Na het inschepen en het laden van enkele fietsen werden de plaatsen strategisch ingenomen. Sommige leden kozen een veilig binnenplaatsje, anderen bleven liever in de gezonde buitenlucht. Maar na een tijdje moesten zelfs de stoerste zeelui dekking zoeken tegen de niet aflatende regenbui die ons de ganse dag vergezelde! 

boot1
 

Het was een prachtige boottocht. Onze gids, Paul benadrukte het uitgebreid industrietransport langs dit kanaal en de waardevolle gebouwen langs het kanaal maar wees ons ook op de watervogels die men er overvloedig aantreft. Zo leerden wij dat de aasscholver een niet waterdichte vogel is die zich na elke duik in het water moet laten drogen. Ons leek dit deze dag een onmogelijke opdracht! Tijdens het versassen kregen wij veel interessante uitleg over de werking, de constructie van de sluis en de sporen die verwijzen naar het verleden toen de vrouwen de boten trokken!!! Voor we in Mechelen kwamen konden wij aanschuiven aan keurig gedekte tafels in de benedenruimte voor een middagmaal. En of we het lieten smaken! In Mechelen deden we een korte maar zeer interessante wandeling onder de kundige leiding van onze gids. Na een uitleg in de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk ging het via het centrum naar de prachtige Sint-Romboutskathedraal. Gedurende 3 eeuwen werd aan dit meesterwerk gebouwd (13de tot de 16de eeuw). De onvoltooide toren, het kenmerk van Mechelen, is 97 meter hoog en bevat twee beiaarden van 49 klokken. De toren staat net als het belfort op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. De kerk bevat bijzondere kunstwerken zoals het schilderij: "Kruisdood van Christus" door Antoon Van Dijck, 25 originele panelen uit de 15de en 16de eeuw, die de legende van Sint-Rombout uitbeelden en een prachtige preekstoel met expressieve dierenfiguurtjes.


boot2

Tot slot wandelden we langs het Groot Begijnhof met kleine begijnenwoningen, conventen en schilderachtige beluikjes achter kleine poortjes. Voor velen onder ons was dit het eerste geleid bezoek aan Mechelen. Op het einde van de dag bracht de bus ons veilig terug naar Heverlee. De fietsers kregen nog een lekkere regenbui onderweg. Het zonnetje was zoek!! 

Marieke

19:44 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.