17-06-08

OEPS? BOEBS!

 BOEBS betekent Blijf Op Eigen Benen Staan.

Het gaat ons allen aan. Vallen gebeurt meer dan men denkt en voor een bepaalde leeftijdsgroep is vallen tevens de voornaamste doodsoorzaak! Met deze kennis in het achterhoofd vonden wij het interessant om Hilde Meulemans uit te nodigen voor een gespreksnamiddag. Het was inderdaad een goede beslissing. De uitleg was opgebouwd rond de vragen waarom vallen wij en wat kunnen wij eraan doen om dit te vermijden.

 

Na een val, hoe onschuldig ook, dreigen wij in een vicieuze cirkel van de “valangst” terecht te komen. Deze cirkel kunnen wij als volgt beschrijven:

·        een val veroorzaakt angst om te vallen;

·        uit angst zal men minder bewegen;

·        door minder te bewegen verslecht de conditie;

·        door de verminderde conditie verslappen de spieren;

·        slappe spieren leiden tot verkramping;

·        door verkramping verminderen de reflexen;

·        verminderde reflexen leiden tot nieuwe valpartijen…

 

Er is dus slechts één oplossing om het vallen te voorkomen, verzorg uw conditie door regelmatig te bewegen. Wij moeten geen grote sportmensen worden maar weet dat door regelmatig te bewegen men het evenwicht verbetert, de spieren verstevigen en de uithouding merkelijk zal verbeteren. Deze drie elementen zijn onontbeerlijk om te vermijden dat men in de vicieuze valcirkel terechtkomt.

 

De spreekster was verwonderd dat ons trefpunt zoveel bewegingsactiviteiten biedt aan de leden rekening houdend met de fysieke toestand van de deelnemers (tweemaal per week wandelen, wekelijks fietsen en elke werkdag petanquen!).  Haar raad was dan “Neem deel aan de activiteit die u het best past, maak er een gezellige namiddag van en verhoog door samen te bewegen uw sociale contacten…”. Wenst u meer te weten surf dan naar www.vig.be

 

Ik ben ook zeer verheugd dat de oproep om meer mensen te betrekken bij de werking van het bestuur iets heeft losgeweekt. Ik ben dan ook fier u te melden dat Monique Poels deel zal uitmaken van het Bestuur. Mia en René Uten-Smets, Marcel en Mimi Van Nijverseel-Depauw en Christiane Declercq,  zullen zich mee inzetten om de boekjes en infobladen van onze vereniging rond te dragen. Hartelijke dank aan al deze vrijwilligers.

 

Nieke Geets

Voorzitster


boebs1 

12:03 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.