15-08-08

OKRA TE MEERDAAL

 Met 55 leden vertrokken we aan de kerk richting Namen. Doch aan het kruispunt Blanden ging de caravan van wagens naar Meerdaal. Eerst nog een groepsfoto onder de poort met het logo van Chardonnay. We konden onmiddellijk kennis maken met het uitgestrekte landgoed van 8 hectaren groot, gelegen tussen de bossen van Meerdaal en Heverlee. Beschermd door de bomen heerst er een microklimaat dat ten goede komt aan de planten. De druivelaar is een laagstam en heel gevoelig voor ziektes, de wortels groeien heel diep in de grond die bestaat uit een kalklaag, zandsteen en mergelgrond. Op dertig meter diepte vindt men water en in de omgeving zijn er ook bronnen. Heel wat volk is er nodig om de wintersnoei af te werken omdat dit manueel gebeurt. Het snoeihout blijft liggen als humus. De productie wordt beperkt om een goede oogst te hebben en dit geeft dan ook de fijne smaak aan de druif. Nieuwe aanplantingen die uit de champagnestreek komen brengen na drie jaar een halve oogst om dan tot een volledige oogst te komen. Gedurende 30 jaar kunnen de planten vruchten voortbrengen.

 

De 60.000 druivenranken staan met een tussenafstand van een meter in lage rijen op de wijngaard. Om deze de planten te leiden zijn er per rij 4 ijzerdraden voorzien, dit betekent dus 240 kilometer ijzerdraad!!!

 

Wij voelden ons in de champagnestreek, warm, zonnig en rustig, enkel de geur van de lavendel ontbrak.

 

Arbeiders uit de champagnestreek komen begin oktober de druiven oogsten. Na het persen en klaarmaken wordt het sap gebotteld en voorzien van een kroonkurk. In functie van de vraag worden deze flessen geopend om de uitgewerkte gist te verwijderen en de fles te voorzien van de vertrouwde stop. Dit proces, waarbij de hals van de fles bevrozen wordt duurt slechts 3 seconden! Na een maand is het product klaar voor consumptie.

 

Na deze uitleg werden wij ontvangen in het torengebouw. De Chardonnay stond er op ons te wachten en met glunderende gezichten werd er geproefd en het product werd goed bevonden! Chardonnay Meerdael mag fier zijn op de productie want op een wedstrijd waaraan 47 landen deelnamen met 6000 stalen werd hun wijn bekroond met een gouden medaille. Na deze fijne namiddag keerden we terug huiswaarts.

 

Nieke

Voorzitster

21:31 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

las met plezier je tof verslag! zelf werk ik voor bezinningen en vieringen in schilde.
we hebben 500 leden.
groetjes en misschien tot op mijn blog!
joz

Gepost door: joz. | 15-08-08

Goeiendag Ik ben vandaag naar de winkel geweest en toen ik terug kwam stond mijn deur nog open.

Ik zal die vergeten toe te doen hebben.

Louis

Gepost door: Louis | 27-08-08

De commentaren zijn gesloten.