15-08-08

UITSTAP TOURNAI

SORRY, VOLGEBOEKT!

Dit zijn woorden die wij in het bestuur OKRA niet graag gebruiken maar dikwijls worden wij genoodzaakt ze uit te spreken omdat onze uitstappen nu eenmaal goed in de markt liggen! Deze maand gingen wij naar Tournai.

De vijftig leden waren stip op de afspraak en de bus kon dus tijdig vertrekken. Om 10.00 uur pikten wij Jan, onze gids, op aan het station van Tournai.

tournai

Onze wandeling begon aan de oevers van de Schelde. Het was een aangename trip door deze oude stad met de indrukwekkende kathedraal waarvan de Romeinse midden- en dwarsbeuk dateren uit de 12de eeuw. Het Gotisch koor werd gebouwd in de 18de eeuw. Boven de kruisbeuk verrijzen vijf torens die het gebouw een groots aanzien verlenen. Ik vermoed echter dat de plaatselijke kerkfabriek meer werk zal hebben dan de mensen van onze parochie want het gebouw staat zowel in- als uitwendig in de steigers en dit ten gevolge van een aardschok die enkele jaren geleden de streek teisterde.  Bij het buitenkomen hadden wij een prachtig zicht op het oudst bewaarde Belfort van België en de Grote Markt. Af en toe werden wij wel getrakteerd op een malse regenbui maar dat kon de pret niet bederven. Via de Lakenhalle en het Stadhuis kwamen wij op het eindpunt van onze wandeling.

Het middagmaal konden wij gebruiken in de kazerne Baron Generaal Ruquoi, waar de militairen van de Logistiek worden opgeleid. Christophe, onze gids in de kazerne, had alles tot in de puntjes georganiseerd. Na het aperitief volgde een fijne maaltijd overgoten met een goede wijn. Na het tafelen en een woordje uitleg over de kazerne en de opdracht van de school werd een bezoek gebracht aan de traditiezaal van de Logistiek. En waarachtig sommige mensen herkenden op oude foto’s de kazerne van Heverlee en militairen die er geschiedenis schreven. Ook de borden van de Dagelijks Verlofgangers Trein (DVT) weekten gevoelens los. Ik hoorde iemand zeggen “Ik word als het ware 60 jaar teruggebracht met een tijdmachine…” Iedereen van onze groep is er nu van overtuigd: “het leger, nu Defensie genoemd”, is niet enkel van naam veranderd … Bedankt Christophe voor uw inzet!

Na de middag deden wij een rondrit door de streek van Tournai, waar cement, wol en tapijtenweverij een stempel hebben gedrukt. Via Peruwelz en Bonsecour overschreden wij de Franse grens. Wij bezochten het stadje “Saint-Amands des eaux” waar we een fikse regenbui over ons kregen. Gelukkig had onze voorzitster nog enkele Franse (?) euro’s bij en besloot de deelnemers te trakteren.

Onze reis werd afgesloten op de Grote Markt van Tournai met een broodmaaltijd en een gezellige babbel. Bij het vertrek reden wij eerst nog langs de gekende “Ponts des Trous” één van de meest indrukwekkende overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in ons land. Dit monument maakte deel uit van de tweede stadswal, voorzien van 18 poorten. Een prachtig beeld, een oude brug over de Schelde met op de achtergrond de imposante kathedraal.

 Ik vermoed dat het voor iedereen een gezellige dag was want ik heb geen ontevreden gezichten gezien…

Fotoreportage

Monique

17:37 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.