15-08-08

OKRA TE MEERDAAL

 Met 55 leden vertrokken we aan de kerk richting Namen. Doch aan het kruispunt Blanden ging de caravan van wagens naar Meerdaal. Eerst nog een groepsfoto onder de poort met het logo van Chardonnay. We konden onmiddellijk kennis maken met het uitgestrekte landgoed van 8 hectaren groot, gelegen tussen de bossen van Meerdaal en Heverlee. Beschermd door de bomen heerst er een microklimaat dat ten goede komt aan de planten. De druivelaar is een laagstam en heel gevoelig voor ziektes, de wortels groeien heel diep in de grond die bestaat uit een kalklaag, zandsteen en mergelgrond. Op dertig meter diepte vindt men water en in de omgeving zijn er ook bronnen. Heel wat volk is er nodig om de wintersnoei af te werken omdat dit manueel gebeurt. Het snoeihout blijft liggen als humus. De productie wordt beperkt om een goede oogst te hebben en dit geeft dan ook de fijne smaak aan de druif. Nieuwe aanplantingen die uit de champagnestreek komen brengen na drie jaar een halve oogst om dan tot een volledige oogst te komen. Gedurende 30 jaar kunnen de planten vruchten voortbrengen.

 

De 60.000 druivenranken staan met een tussenafstand van een meter in lage rijen op de wijngaard. Om deze de planten te leiden zijn er per rij 4 ijzerdraden voorzien, dit betekent dus 240 kilometer ijzerdraad!!!

 

Wij voelden ons in de champagnestreek, warm, zonnig en rustig, enkel de geur van de lavendel ontbrak.

 

Arbeiders uit de champagnestreek komen begin oktober de druiven oogsten. Na het persen en klaarmaken wordt het sap gebotteld en voorzien van een kroonkurk. In functie van de vraag worden deze flessen geopend om de uitgewerkte gist te verwijderen en de fles te voorzien van de vertrouwde stop. Dit proces, waarbij de hals van de fles bevrozen wordt duurt slechts 3 seconden! Na een maand is het product klaar voor consumptie.

 

Na deze uitleg werden wij ontvangen in het torengebouw. De Chardonnay stond er op ons te wachten en met glunderende gezichten werd er geproefd en het product werd goed bevonden! Chardonnay Meerdael mag fier zijn op de productie want op een wedstrijd waaraan 47 landen deelnamen met 6000 stalen werd hun wijn bekroond met een gouden medaille. Na deze fijne namiddag keerden we terug huiswaarts.

 

Nieke

Voorzitster

21:31 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

WISSELBEKER PETANQUEN

Alles was voorbereid voor de toekenning van de wisselbeker op 7 juli. Het enige waaraan wij niet gedacht hadden was het weer!  Het kon eigenlijk nog slechter want brede opklaringen lieten ons toe de partij volledig te spelen. Het aantal spelers en toeschouwers overtrof onze stoutste dromen.

Vital, de sportverantwoordelijke, hield de teugels strak, en dat bleek nodig te zijn want ik kreeg zware concurrentie en moest uiteindelijk toch de duimen te leggen.

Jeanne Bollen is de eerste winnares van de wisselbeker en mag hem gedurende een jaar koesteren.

wisselbeker

 

Monique

17:47 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

UITSTAP TOURNAI

SORRY, VOLGEBOEKT!

Dit zijn woorden die wij in het bestuur OKRA niet graag gebruiken maar dikwijls worden wij genoodzaakt ze uit te spreken omdat onze uitstappen nu eenmaal goed in de markt liggen! Deze maand gingen wij naar Tournai.

De vijftig leden waren stip op de afspraak en de bus kon dus tijdig vertrekken. Om 10.00 uur pikten wij Jan, onze gids, op aan het station van Tournai.

tournai

Onze wandeling begon aan de oevers van de Schelde. Het was een aangename trip door deze oude stad met de indrukwekkende kathedraal waarvan de Romeinse midden- en dwarsbeuk dateren uit de 12de eeuw. Het Gotisch koor werd gebouwd in de 18de eeuw. Boven de kruisbeuk verrijzen vijf torens die het gebouw een groots aanzien verlenen. Ik vermoed echter dat de plaatselijke kerkfabriek meer werk zal hebben dan de mensen van onze parochie want het gebouw staat zowel in- als uitwendig in de steigers en dit ten gevolge van een aardschok die enkele jaren geleden de streek teisterde.  Bij het buitenkomen hadden wij een prachtig zicht op het oudst bewaarde Belfort van België en de Grote Markt. Af en toe werden wij wel getrakteerd op een malse regenbui maar dat kon de pret niet bederven. Via de Lakenhalle en het Stadhuis kwamen wij op het eindpunt van onze wandeling.

Het middagmaal konden wij gebruiken in de kazerne Baron Generaal Ruquoi, waar de militairen van de Logistiek worden opgeleid. Christophe, onze gids in de kazerne, had alles tot in de puntjes georganiseerd. Na het aperitief volgde een fijne maaltijd overgoten met een goede wijn. Na het tafelen en een woordje uitleg over de kazerne en de opdracht van de school werd een bezoek gebracht aan de traditiezaal van de Logistiek. En waarachtig sommige mensen herkenden op oude foto’s de kazerne van Heverlee en militairen die er geschiedenis schreven. Ook de borden van de Dagelijks Verlofgangers Trein (DVT) weekten gevoelens los. Ik hoorde iemand zeggen “Ik word als het ware 60 jaar teruggebracht met een tijdmachine…” Iedereen van onze groep is er nu van overtuigd: “het leger, nu Defensie genoemd”, is niet enkel van naam veranderd … Bedankt Christophe voor uw inzet!

Na de middag deden wij een rondrit door de streek van Tournai, waar cement, wol en tapijtenweverij een stempel hebben gedrukt. Via Peruwelz en Bonsecour overschreden wij de Franse grens. Wij bezochten het stadje “Saint-Amands des eaux” waar we een fikse regenbui over ons kregen. Gelukkig had onze voorzitster nog enkele Franse (?) euro’s bij en besloot de deelnemers te trakteren.

Onze reis werd afgesloten op de Grote Markt van Tournai met een broodmaaltijd en een gezellige babbel. Bij het vertrek reden wij eerst nog langs de gekende “Ponts des Trous” één van de meest indrukwekkende overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in ons land. Dit monument maakte deel uit van de tweede stadswal, voorzien van 18 poorten. Een prachtig beeld, een oude brug over de Schelde met op de achtergrond de imposante kathedraal.

 Ik vermoed dat het voor iedereen een gezellige dag was want ik heb geen ontevreden gezichten gezien…

Fotoreportage

Monique

17:37 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |