07-06-10

OKRA bezoekt Brussel

 OKRA-leden zijn stipte mensen, dit werd nog maar eens bewezen op dinsdag 18 mei bij ons bezoek aan Brussel. Om klokslag 8.00 uur was iedereen aanwezig en kon de bus vertrekken richting hoofdstad. Het bestuur had gevreesd voor een zware ochtendspits en lang wachten in de file, maar alles verliep vrij vlot zodat we iets te vroeg ter plaatse waren.

Het bezoek aan de VRT was een echte belevenis: onder leiding van twee bekwame gidsen werden we rondgeleid in verschillende studio’s waar bekende radio- en televisieprogramma’s opgenomen worden. Zo konden we ons even inleven in de wereld van F.C. de Kampioenen, aan de discussietafel gaan zitten van Phara of van Sporza, het blauwe doek van de weerman of –vrouw bewonderen en zelfs op bezoek gaan bij de Madammen die life in de ether waren. Zo werd het middag en tijd om de inwendige mens te versterken met een gerecht dat in onze contreien misschien niet zo dikwijls klaargemaakt wordt maar toch wel veel bijval kende: Gentse waterzooi op zijn Brussels!

In de namiddag werd er uit een heel ander vaatje getapt: een duik in de geschiedenis. Eerst een korte stop in het museum BELvue waar een duidelijk overzicht gegeven wordt van de Belgische geschiedenis sedert het ontstaan van ons land en daarna een bezoek aan de archeologische site Coudenberg. Samen met twee gidsen daalden we af in de ondergrondse wirwar van gangen onder het Koningsplein en werden we als het ware met de teletijdmachine van professor Barabas teruggeflitst naar de jaren 1500, de tijd van Keizer Karel. Voor velen onder ons was dit bezoek een ware openbaring: onder het Koningsplein gaan monumentale overblijfselen schuil van paleizen die gedurende een paar eeuwen gebruikt werden door Keizer Karel en zijn nakomelingen. Even vertoefden we in de wereld van hovelingen en hofdames, in hun woonvertrekken, hun feestzaal, hun kapel…maar ook in hun hobbelige straatjes met kinderkopjes. Dit gebeurde niet altijd moeiteloos en na enige tijd raakten onze krachten uitgeput: het was tijd om naar de oppervlakte terug te keren en naar de 21ste eeuw! Paard en postkoets vergeten, bus opzoeken en de terugweg aanvangen door het drukke verkeer.

 Moe maar voldaan kwamen we rond 18.00 uur terug in Heverlee aan na deze onvergetelijke verkenning van enkele minder bekende plaatsen van Brussel. Hartelijk dank aan diegenen die zorgden voor het goede verloop van deze uitstap.

F4920b22BLOG

Enkele sfeerbeelden

Guy Martens
Verslaggever

13:41 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.