07-06-10

OKRA bezoekt Brussel

 OKRA-leden zijn stipte mensen, dit werd nog maar eens bewezen op dinsdag 18 mei bij ons bezoek aan Brussel. Om klokslag 8.00 uur was iedereen aanwezig en kon de bus vertrekken richting hoofdstad. Het bestuur had gevreesd voor een zware ochtendspits en lang wachten in de file, maar alles verliep vrij vlot zodat we iets te vroeg ter plaatse waren.

Het bezoek aan de VRT was een echte belevenis: onder leiding van twee bekwame gidsen werden we rondgeleid in verschillende studio’s waar bekende radio- en televisieprogramma’s opgenomen worden. Zo konden we ons even inleven in de wereld van F.C. de Kampioenen, aan de discussietafel gaan zitten van Phara of van Sporza, het blauwe doek van de weerman of –vrouw bewonderen en zelfs op bezoek gaan bij de Madammen die life in de ether waren. Zo werd het middag en tijd om de inwendige mens te versterken met een gerecht dat in onze contreien misschien niet zo dikwijls klaargemaakt wordt maar toch wel veel bijval kende: Gentse waterzooi op zijn Brussels!

In de namiddag werd er uit een heel ander vaatje getapt: een duik in de geschiedenis. Eerst een korte stop in het museum BELvue waar een duidelijk overzicht gegeven wordt van de Belgische geschiedenis sedert het ontstaan van ons land en daarna een bezoek aan de archeologische site Coudenberg. Samen met twee gidsen daalden we af in de ondergrondse wirwar van gangen onder het Koningsplein en werden we als het ware met de teletijdmachine van professor Barabas teruggeflitst naar de jaren 1500, de tijd van Keizer Karel. Voor velen onder ons was dit bezoek een ware openbaring: onder het Koningsplein gaan monumentale overblijfselen schuil van paleizen die gedurende een paar eeuwen gebruikt werden door Keizer Karel en zijn nakomelingen. Even vertoefden we in de wereld van hovelingen en hofdames, in hun woonvertrekken, hun feestzaal, hun kapel…maar ook in hun hobbelige straatjes met kinderkopjes. Dit gebeurde niet altijd moeiteloos en na enige tijd raakten onze krachten uitgeput: het was tijd om naar de oppervlakte terug te keren en naar de 21ste eeuw! Paard en postkoets vergeten, bus opzoeken en de terugweg aanvangen door het drukke verkeer.

 Moe maar voldaan kwamen we rond 18.00 uur terug in Heverlee aan na deze onvergetelijke verkenning van enkele minder bekende plaatsen van Brussel. Hartelijk dank aan diegenen die zorgden voor het goede verloop van deze uitstap.

F4920b22BLOG

Enkele sfeerbeelden

Guy Martens
Verslaggever

13:41 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

OKRA- bedevaart

De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel ging door op maandag 3 mei. Gewoontegetrouw konden wij ons verheugen op een mooie opkomst. Zowel de sportievelingen die de weg aflegden met de fiets als de leden die de luxe van de autocar verkozen, waren op het afgesproken punt voor het vertrek. De reis verliep vlekkeloos.

 

Bij aankomst kregen de leden voldoende vrije tijd om hun bedevaart een eigen cachet te geven. De eucharistieviering ging door in een volle Mariahal en stond in het teken van "Ik zou zo graag willen zien". In de geloofsbelijdenis lazen wij: "Ik geloof dat ook ik mijn ogen kan openen en niet blind langs de zijnlijn hoef te staan."

 Na de viering hadden wij met onze leden afgesproken in het ontvangstcentrum “De Pelgrim” voor sandwiches, koffie en een stukje taart. Met het digitale fototoestel in de aanslag zorgden enkele leden ervoor dat deze dag vereeuwigd werd. U kunt het resultaat zien op onze Blog.

 Na dit gezellig treffen moest ik de fietsers uitnodigen om de terugweg aan te vangen. En op dit moment zat ik eerlijk gezegd reeds maanden te wachten! Twaalf kilometer bergaf! Kunt u zich dat voorstellen? Als voorzitster heb ik niemand de toelating gegeven om de groep te leiden. Voor één keer moesten zij maar eens trachten volgen! Na deze afdaling voelde ik mij, als voorzitster, verplicht om de kwaliteit van de bezemwagen te testen. Ik kan bevestigen dat de verantwoordelijken hun job onder de knie hadden. Lievin zorgde ervoor dat de andere deelnemers veilig thuis kwamen.

 Het was een heel mooie dag, iedereen is veilig thuisgeraakt! "!" Ik ben gelukkig want ik heb veel blijde gezichten gezien. Allemaal bedankt om erbij geweest te zijn en vergeet onze activiteiten niet, fietsen, petanquen, en onze uitstap naar Brussel!

F4920d19BLOG

Monique
Voorzitster

13:35 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

OKRA en Mantelzorg

Deze maand hadden wij Lieve Bellemans uitgenodigd om het begrip "Mantelzorg" toe te lichten. Iedereen weet dat mensen al eeuwen de zorg op zich nemen voor iemand die zichzelf niet meer kan verzorgen. Zorgen voor een zieke medemens is al zo oud als de straat. Vroeger bestond daar geen woord voor, sinds enkele jaren noemt men dit "mantelzorg".

 Mantelzorgers zijn dus mensen die zorgen voor een chronisch zieke of zorgbehoevende medemens uit hun directe omgeving. Heel concreet kan het gaan over iemand die voor zijn partner zorgt, ouders die zorgen voor een gehandicapt kind, kinderen die zorgen voor hun ouders, een buurman die inspringt in de zorg, …

Jaren geleden werd de "Mantelzorg" een stille dood voorspeld. Niemand geloofde dat de vijftig en zestigplussers van nu deze taak op zich zouden nemen. Gelukkig is deze voorspelling niet uitgekomen. Men heeft wel opvallende wijzigingen genoteerd. Vrouwen engageren zich rond de leeftijd van 52 jaar terwijl de gemiddelde leeftijd van de mannen die zich engageren rond de 56 jaar ligt. De steun is ook meer gericht naar familie, kennissen of buren waarmee men een goede band heeft. Opvallend is ook de verdeling van de taken tussen mannen en vrouwen. De vrouwen nemen meestal de verzorgende en huiselijk taken op zich terwijl de mannen beter zijn in het organiseren van transport van hulpbehoevenden en het doen van boodschappen. Door de steeds stijgende levensverwachting heeft men vastgesteld dat meer en meer ouderen beroep moeten doen op zorgverlening voor hun kinderen. Door hun hoge leeftijd zijn sommige ouders niet meer in staat om voor hun hulpbehoevend kind te zorgen. Met cijfers werd de constante evolutie aangetoond, interessant!

 Na de uiteenzetting werd er nog wat nagekaart. Wij herinneren onze leden aan onze activiteiten voor de meimaand: de bedevaart, de uitstap naar Brussel, het fietsen, wandelen en petanquen… Wij hopen dat jullie op ons aanbod zullen ingaan en profiteren van elke gezellige dag die ons gegeven wordt. Hierna vindt u een gedicht gemaakt door Lieve Boydens, Voorzitster KVLV-Oudenburg, winnares publieksprijs "Mantelzorg" poëziewedstrijd ACW.

Mantelzorg

Zij is mijn ma.
Ik hou van haar
en hou haar vast
als ze vergeet
of ze naar links of rechts…
en niet meer weet
wanneer, waarom…
Soms het besef
van leegte in haar hoofd,
verwarring, angst,
pijnlijk bestolen,
geestelijk leeggeroofd,
een gat in haar memorie,
een krater, een vergeetput
met het water
van haar tranen
als ze, zo nu en dan,
weer weet wie ik ben;
haar kind dat moedert.
Zij heeft zo lang
voor mij gezorgd,
ik nu voor haar.
Zij is mijn ma,
broos en oud.
Ik help haar in haar winterjas,
want het wordt koud…

 

F4920c17BLOG

Enkele sfeerbeelden

Monique Poels
Voorzitster

13:30 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |