08-11-10

Alcohol bij senioren

Op de ledenvergadering van 15 juni stond het thema “Alcohol bij senioren” op het programma.. Rond 14.00uur was een vijftigtal leden - iets minder dan gewoonlijk wegens de vakantie - aanwezig en kon de uitgenodigde politie-inspecteur zijn uiteenzetting beginnen.

 

We vernamen dat alcohol een product is dat reeds vele eeuwen geproduceerd wordt, maar eigenlijk niets nuttigs bevat voor ons organisme: het bestaat hoofdzakelijk uit ethanol, wat ongeveer hetzelfde is als het product dat we gebruiken om de ruiten van onze wagen te ontdooien. Eigenlijk is alcohol niet noodzakelijk voor ons lichaam, maar het is wel een genotsmiddel dat niet echt schadelijk is als het met mate gebruikt wordt. Een glaasje kan en mag, maar al vlug komen er meerdere per dag en komt men terecht in de risicozone. Vrouwen lopen vlugger gevaar dan mannen, omdat vrouwen minder spiermassa hebben en hun lichaam dus minder water bevat dat de alcohol kan opslorpen en verdunnen.

 

Het grote probleem bij alcoholmisbruik bij senioren is dat het een verborgen fenomeen is dat zich hoofdzakelijk binnenshuis afspeelt zodat het lang kan voortwoekeren alvorens er een beroep gedaan wordt op gespecialiseerde hulp.

 

Gedurende zijn uiteenzetting haalde de inspecteur natuurlijk didactisch materiaal boven. Er werd gedemonstreerd hoe de politie, in het verkeer bijvoorbeeld, alcoholmisbruik kan vaststellen door middel van de alcoholtest. Verschillende leden boden zich aan om zo een test te ondergaan en er werd vastgesteld dat het gebruik van een paar kleine glaasjes alcohol bij het eten niet noodzakelijk tot nefaste gevolgen leidt. Er kwamen heel wat vragen los bij deze demonstratie.

 

Op het einde van de uiteenzetting deelde de inspecteur een folder uit waarin heel interessante adressen te vinden zijn voor gespecialiseerde hulp bij problematisch alcoholgebruik.

 

Zoals gewoonlijk werd de namiddag afgesloten met een gezellige babbel bij koffie en versnapering.

 

In deze verlofmaand is er het wekelijks fietsen op woensdagnamiddag, het petanquen op maandag en woensdagavond en het wandelen de tweede en vierde maandagnamiddag. Onze uitstap in de maand juli brengt ons naar het Meetjesland met een bezoek aan het Canadees museum en een verblijf in het provinciaal domein "Het Leen" te Eeklo. Inlichtingen bij Lievin Vandenbosch tel 016 40 55 03. Ook niet-leden kunnen ons vergezellen, een ideale gelegenheid om ons trefpunt te leren kennen, het is misschien ook iets voor u!

 

 

Guy Martens
Verslaggever

13:05 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.