30-06-11

OKRA - Bedevaart

 Na de heenreis met fiets of bus konden de leden een eigen invulling geven aan hun bedevaart. Mensen bezochten de basiliek, werden opgemerkt aan de kruisweg of liepen kuierend langs de kraampjes rond de basiliek. Toch viel de drukte op aan de plaatsen waar men een kaarsje kan aansteken voor een intentie, een familielid, een vriend of de goede afloop van een probleem… Na dit moment werden de OKRA-leden verwacht in de Mariahal voor de eucharistieviering. De viering had als thema "Wij zijn Angelus bidders".

 

F4920e20.jpgDe viering begon dan ook met het Angelusgebed, dat bij de gelovigen zeker jeugdherinneringen heeft doen opborrelen.

 

De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt; En zij heeft ontvangen van de heilige Geest. Wees gegroet, Maria, …

 

Zie de dienstmaagd des Heren; Mij geschiede naar uw woord. Wees gegroet…

 

En het Woord is vlees geworden; En Het heeft onder ons gewoond. Wees gegroet, Maria,…

 

Bid voor ons, heilige Moeder Gods, opdat wij de beloften van Christus waardig worden.

 

Laten wij bidden. Wij bidden U, o Heer, stort uw genade in onze harten, opdat wij, die door de boodschap van de Engel de menswording van Christus uw Zoon gekend hebben, door zijn lijden en kruis gebracht worden tot de glorie van de verrijzenis. Door dezelfde Christus, onze Heer.

 

Het Angelus is een gebed dat van oudsher driemaal daags gebeden wordt: om zes uur 's morgens, twaalf uur 's middags en zes uur 's avonds. Het gebruik dat mensen hun werkzaamheden onderbraken voor dit gebed is echter in onbruik geraakt.

 

Het gebed wordt aangekondigd door het luiden van een kleine klok. Hierbij werden drie slagen op de klok gegeven waarna de eerste aanroep gevolgd door een Weesgegroet Maria wordt gebeden. Nog tweemaal volgden drie slagen op de klok met telkens een nieuwe aanroep en een Weesgegroet. Tenslotte werd de klok gedurende twee minuten geluid en werd een afsluitend gebed gebeden.

 

De benaming 'Angelus' is afgeleid van de Latijnse beginwoorden 'Angelus Domini nuntiavit Mariae.' ('De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt'). In zijn huidige vorm bestaat het Angelus sinds 1571, de tijd van paus Pius V. In 1742 heeft paus Benedictus XIV besloten dat in de paastijd het Angelus vervangen wordt door het Regina coeli.

 

Sinds het pontificaat van paus Johannes XXIII bestaat het gebruik dat de paus iedere zondag, om 12.00 uur, voorgaat in het Angelusgebed.

 

Bij het verlaten van de Mariahal werden de pelgrims verrast met een bekertje verse fruitsalade aangeboden door Wereldsolidariteit. Traditioneel wordt onze bedevaart afgesloten in de Pelgrim om de inwendige mens te versterken. Verse sandwiches, koffie, een lekker stuk taart en een flinke babbel, meer moet dat niet zijn...

 

Net zoals de heenreis verliep ook de terugreis zeer gesmeerd, vooral voor de fietsers die konden profiteren van de flinke rugwind die hen op de heenreis fel had afgeremd.

Monique

Voorzitster

21:49 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.