30-06-11

OKRA: de Katharen

 Op dinsdag 19 juni was het weer verzamelen geblazen voor de leden van OKRA, deze keer in de Sint-Ritazaal. Rond 13.30 uur begonnen de eerste gegadigden reeds binnen te sijpelen en zoals gewoonlijk was de zaal goed gevuld tegen 14.00 uur. Ondertussen was de gastspreker, professor Jan Goossens, aangekomen samen met zijn vrouw en hadden zij zich geïnstalleerd achter de beamer. Na een korte verwelkoming door onze voorzitster Monique en een bondige inleiding over de loopbaan van professor Goossens, kon de voordracht beginnen.

 

F4920e29.jpgDe heer Goossens gaf ons op boeiende wijze een uiteenzetting over een onderwerp waarover de laatste tijd regelmatig sprake is maar waarvan wij eigenlijk niet zo heel veel weten: de Katharen. Wie waren zij? Waar woonden zij? Wat was hun leer? Zoals bleek uit het betoog van professor Goossens ging het om een sekte van ketters die zich verzetten tegen de verloedering van de katholieke leer in de twaalfde eeuw; hun eigen leer was gebaseerd op het dualisme: de tegenstelling tussen het goede (het geestelijke, de ziel) en het kwade (de materiële wereld). In het toepassen van hun leer gingen ze zeer ver: een van hun idealen was het nastreven van de armoede en voortplanting, waarvoor contact met het vleselijke noodzakelijk was, werd zoveel mogelijk gebannen uit hun levenswijze. De Katharen verspreidden zich over grote delen van Zuid-Frankrijk (Toulouse, Albi, Carcassonne…) maar ook in Italië. Hun leer was zo extreem dat er natuurlijk reactie kwam vanwege de Kerk. Mede onder invloed van de bedelorden (dominicanen en franciscanen) werd er een kruistocht georganiseerd tegen de Katharen en ontstond er een ware inquisitie tegen hen. In de loop van de dertiende eeuw stierf het katharisme een stille dood. Toch zien sommigen er een voorloper in van het protestantisme en zelfs van bepaalde theorieën van Hitler zoals het ideaal van het zuivere Arische ras.F4920d29.jpg

 

De laatste tijd staan de Katharen volop terug in de belangstelling, zeker in toeristische middens; professor Goossens beëindigde dan ook zijn uiteenzetting met een overzicht van de verschillende reisroutes die men kan volgen om deze streek van Frankrijk te bezoeken.

 

Eventjes werden we als het ware met een teletijdmachine teruggeflitst in de tijd, voor sommigen misschien een inspanning, voor anderen een waar genieten. En nadien werden we teruggeflitst naar het heden waar dampende koffie en lekkere taart klaarstonden om de namiddag af te sluiten. Opnieuw een mooie namiddag waarvoor hartelijk dank aan diegenen die er zich voor inzetten.

Guy Martens

21:53 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.