30-06-11

OKRA in Gent

Op dinsdag 17 mei geen vergadering in de zaal, maar een uitstap naar Gent. Stipt op tijd, zoals we dat gewoon zijn van onze OKRA-leden, was iedereen aanwezig, zodat het startsein om 8.00 uur kon worden gegeven.

 

F4920e22.jpgNadat onze chauffeur ons zonder al te veel oponthoud door de drukke ochtendspits had geloodst, kwamen we goed op tijd in Gent aan voor het bezoek aan het Guislain museum. Onder de vakkundige begeleiding van twee uitstekende gidsen werden we ingeleid in de geschiedenis van de psychiatrie. Zo vernamen wij dat Hippocrates reeds van oordeel was dat de gezondheid van de mens afhing van een goed evenwicht tussen de 4 lichaamssappen en dat

Galenus van Pergamum de mensen indeelde in verschillende types van karakters op basis van de vier lichaamssappen, bijvoorbeeld zwartgallige of de cholerieke karakters. In de middeleeuwen werden mensen met psychische moeilijkheden opgesloten en geketend in kerkers of behandeld als heksen; dit duurde tot het begin van de jaren 1800. Onder invloed van de Broeders van Liefde kwam er toen een kentering en probeerde men deze mensen op een humaner manier te benaderen en te verzorgen. Kanunnik Van Triest zocht een wetenschappelijke medische basis voor deze nieuwe benadering en kwam zo in contact met dokter Guislain rond de jaren 1825; in 1857 werd het Guislain instituut gebouwd in Gent. Zo werd de grondslag gelegd van de moderne psychiatrie, maar het blijft zoeken en experimenteren zoals blijkt uit sommige twijfelachtige praktijken zoals elektroshocks.

 

Na deze interessante maar zwaarwichtige uiteenzetting was het tijd om even een luchtje te scheppen alvorens ons te begeven naar het Vleeshuis voor het middagmaal. Het Gentse stoofpotje dat ons geserveerd werd, mocht er zijn en de sfeer was opperbest.

 F4920f22.jpg

Om 14.00 uur werden we verwacht aan de bootjes van Gent voor een tochtje op de Leie, de Lieve en de Schelde doorheen het historische centrum. Dit werd echt een topper: via de micro van de voortreffelijke gids ontvouwde zich de geschiedenis van de stad: de gildenhuizen langs de kaaien, het tolhuisje aan de Graslei, de concurrentie tussen vrije schippers en onvrije schippers, de fiere torens van Gent gefinancierd door de verschillende gilden, de oude gerenoveerde fabrieksgebouwen die herinneren aan het industriële verleden, het machtige Gravensteen, enig in zijn soort, opgetrokken midden in de stad, en verder langs het oude kanaal naar de zee, de overblijfselen van wat eens het verblijf van Keizer Karel was en, uiteindelijk, het ons welbekende klooster van de augustijnen.

 

F4920g22.jpgIn dit klooster zouden we ons bezoek aan Gent afronden: we werden verwelkomd door pater Herman en door pater Bernard die ons vergastte op een geleid bezoek aan de gerenoveerde Sint-Stefanuskerk en de bibliotheek. Een lekkere kop koffie kon zeker niet ontbreken om deze goedgevulde dag af te sluiten en dat wisten ze bij de augustijnen ook wel.

 

Hartelijk dank aan allen die zorgden voor de realisatie van deze mooie, leerrijke daguitstap.

 

 

Guy Martens

21:51 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.