30-06-11

Ouder worden, een uitdaging!

 Deze maand hadden wij Luc Vandeven, klinisch ouderenpsycholoog aan het UPZ KULeuven, uitgenodigd om zijn visie te horen over een thema dat ons allen aanbelangt 'Ouder worden, een uitdaging!'. En wij hadden maar weer eens gelijk, het bleek een onderwerp te zijn dat ons bezighoudt. Zeventig leden waren present! Bedrogen waren ze niet want het werd een leerrijke en aangename namiddag.

 

DSCI0467.JPGDe spreker begon zijn uiteenzetting met te wijzen op de vaak negatieve vooroordelen die er in de maatschappij heersen. Ouderen mogen niet als een probleem gezien worden maar als het resultaat van een evolutie in wetenschap en geneeskunde.

 

De spreker had zijn uiteenzetting ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Als eerste belangrijk deel behandelde Luc de verlieservaring met een speciale aandacht voor het lichamelijke, het geheugen, het familiale, het werk, de partnerrelatie, de dreigende eenzaamheid, het verhuizen en natuurlijk het verlies van een partner. Stuk voor stuk mijlpalen die ons leven beïnvloeden. Naast deze aandachtspunten die hij aanhaalde mogen wij het oud verdriet niet vergeten en in het bijzonder de gevolgen van oude zogezegde verwerkte conflicten niet onderschatten. Deze conflicten kunnen terug opduiken en dan hoort men in de omgeving van de persoon wel eens zeggen 'Hij had het toch goed verwerkt, jaren heeft hij er niet over gesproken en nu haalt hij dit weer boven!' Het is zeer belangrijk dit te herkennen en te helpen verwerken.

 

Ouder worden is natuurlijk ook een familiale aangelegenheid met in de eerste plaats de mythe van de familiale vervreemding en daarnaast de stress van de centrale zorgdrager, zorg-, relatie- of netwerkstress.

 

DSCI0470.JPGBovenvernoemde kenmerken gaan door elke persoon anders beleefd worden en daarom besloot de spreker zijn uiteenzetting met de raad dat elke persoon best de touwtjes zo lang mogelijk in handen houdt.

 

Omdat het ouder worden als een ontwikkelingsproces is moet men dus zelf kiezen tussen zich inleven in een situatie of wanhopig worden en bovendien moet men het verliezen kunnen aanvaarden. Loslaten, delegeren, aanvaarden…

 

Deze namiddag paste in een geslaagde week waar wij onze leden de kans gaven deel te nemen aan een spelletje petanquen, een wandeling in Heverleebos, een fietstocht langs Dijle en Demer en een voorstelling van de hilarische opera L’Italiana in Algeri vanGioacchino Rossini in het Lemmensinstituut. Meer dan honderd mensen op een week laten deelnemen aan diverse activiteiten, dat moet je verdienen, dat komt niet vanzelf! Hartelijke dank aan onze leden voor hun deelname aan onze activiteiten. Wenst u met ons kennis te maken? Kom dan naar een van onze activiteiten aangekondigd in de kalender van de verenigingen in dit blad.

Monique

Voorzitster

21:42 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.