30-06-11

Wereldsolidariteit

 In het kader van de veertigdagentijd hadden OKRA en Ziekenzorg beiden het plan opgevat een namiddagactiviteit te wijden aan ontwikkelingshulp. Toen bleek dat ze hun oog hadden laten vallen op dezelfde sprekers die over hetzelfde thema zouden komen spreken, werden de koppen bij elkaar gestoken en de activiteit gezamenlijk georganiseerd. De toegangsprijs werd voor een keer opgetrokken van 2,00 naar 3,00 euro, wat het mogelijk maakte aan de ngo (niet gouvernementele organisatie) Wereldsolidariteit een som van ongeveer 100,00 euro te overhandigen die door de overheid nog eens met 80% vermeerderd wordt.

 

Zo konden wij op dinsdag 19 april kennis maken met de heren Jacky Rabau en Romain Degeest die als afgevaardigen van CM uitverkoren werden om deel te nemen aan een inleefreis naar Guatemala, georganiseerd door Wereldsolidariteit. Dit was zeker geen luxereis: Jacky en Romain moesten de reis zelf betalen, dienden zich grondig voor te bereiden door bijvoorbeeld Spaans te leren en moesten daarenboven beloven hun bevindingen zoveel mogelijk uit te dragen bij de partners van Wereldsolidariteit zoals onder meer OKRA en Ziekenzorg.

 

Het grootste probleem in Guatemala, maar waarschijnlijk ook in veel andere Zuid-Amerikaanse landen, is het enorme verschil tussen rijk en arm; in Guatemala zijn de rijken vooral latino’s, afstammelingen van de vroegere kolonisator, die meestal actief zijn als grootgrondbezitter, drugbaron of grote industrieel; de armen zijn vooral afstammelingen van de maya’s en vertegenwoordigen minstens 80% van de bevolking. Onder de armen heerst veel analfabetisme, alcoholisme en geweld: verkrachtingen en moord komen veelvuldig voor. Gezondheidszorg en onderwijs van overheidswege zijn niet helemaal onbestaande maar wel zeer ontoereikend. Organisaties zoals CGTG en MTC proberen deze tekorten te verhelpen.

 

CGTG is vooral actief als vakbond maar houdt zich ook bezig met de gezondheidszorg (ziekenkassen, apotheken…) terwijl MTC zich vooral bezighoudt met vorming en cultuur. Door hun activiteiten proberen deze organisaties een zekere ontvoogding van de armere bevolkingslagen te bewerkstelligen, maar het vergt tijd.

 

De twee sprekers van deze namiddag waren vooral bij dergelijke sociale organisaties te gast. Hun doorleefde verhaal maakte ons duidelijk dat wij, niettegenstaande de dagelijkse beslommeringen waarmee ook wij te maken hebben, nog altijd in een luxe maatschappij leven en dat ontwikkelingshulp zeker geen ver-van-mijn-bed-show mag blijven.

 

De namiddag werd zoals gewoonlijk afgesloten met een gezellige babbel bij een kopje koffie met een sobere (vasten)versnapering. Hartelijk dank aan de verantwoordelijken van Ziekenzorg en OKRA die deze activiteit gezamenlijk tot stand brachten.

Guy Martens

21:46 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.