13-09-11

OKRA aan zee

 

Wat regen op 9 september en sombere weersvoorspellingen konden ons niet afschrikken. Wij hebben besloten om er een aangenaam verlof van te maken en te genieten van de gezonde zeelucht. Alle weermannen en -vrouwen zullen ongelijk krijgen, daar zijn wij van overtuigd! De laatste week van de maand september staat in het kader van de week van de trefpunten. Belangstellenden kunnen volledig vrijblijvend deelnemen aan de activiteiten van het trefpunt. Dus, hebt u belangstelling of bent u gewoon nieuwsgierig, kom dan eens af. Onze activiteiten vindt u in de verenigingskalender elders in dit blad.

 

 

 

F4920b38.jpg

 

Monique

Voorzitster

10:58 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Met OKRA naar de film

In avant-première publiceren wij het filmprogramma dat ons in de tweede helft van dit jaar aangeboden wordt.

 

Op 1 september wordt de film Adem geprojecteerd, op 6 oktober kunt u genieten van de overbekende film Titanic, in november het Vlaams filmdrama "De hel van Tanger" en wij sluiten het jaar af met de voorstelling van "Rundskop".

 

De belangstellenden worden verwacht voor een koffie en een stukje cake om 14.00 uur, de film begint om 14.30 uur. Op vertoon van de OKRA-lidkaart bedraagt de toegang 6,50 euro. Nog een reden om lid te worden van OKRA. Het bedrag werd nationaal vastgesteld en bedraagt: lid 20,00 euro, een gezinslid 15,00 euro (familiaal dus 35,00 euro), bewoners van woon- en zorgcentra 10,00 euro, eerste bijlid 7,00 euro, tweede bijlid 5,00 euro. Nieuwe leden zijn voor dit bedrag lid van ons trefpunt van 1 september 2011 tot 31 december 2012 en genieten alle voordelen (magazine, verzekering, maandblad…)

 

Bezoek ook onze BLog voor meer informatie.

Philippe

Schatbewaarder

10:56 Gepost door Philippe Barbaix in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

OKRA op uitstap naar Postel en Retie

 Op 10 juli gingen we richting Antwerpse Kempen. Met veel OKRA-vrienden waren we present.

 

De abdij van Postel is een Norbertijner abdij in de Belgische gemeente Mol, dichtbij de Nederlandse grens. De bus bracht ons langs vele kleine dorpjes naar het gasthof "De Beiaard", sedert 1960 in gebruik door de Abdij voor de ontvangst van de gasten. Een lekker kopje koffie was daar zeer welkom na een voorspoedige reis met Lindencars!

 

Het geleid bezoek, met film, over het leven in het klooster en een proevertje van de lekkere abdijkaas waren een unieke ervaring. Acht eeuwen hebben bolgestaan van activiteiten en gebeurtenissen. In 1618 verkreeg Postel de status van Abdij.

 

De mooie Sint-Niklaaskerk is gebouwd in Rijnlands-Romaanse stijl, maar door de opeenvolgende verbouwingen heeft het gebouw tevens kenmerken van de gotische en barokke stijlen. Momenteel verblijven nu nog 18 monniken in de abdij. De jongste is 38 jaar en de oudste meer dan 90.

 

Het bezinningscentrum van de abdij werd geopend in 1970. Het contactcentrum met gastenverblijven en conferentiezalen wordt tegenwoordig naast retraites ook voor seminaries voor bedrijven beschikbaar gesteld.

 

De prachtige kruidentuin, geopend in 1994, is meer dan een bezoek waard. De bewoners van de abdij verrichten hier prachtig werk, een grote waaier. Keukenkruiden, medische kruiden en bloemen worden hier op een verantwoorde wijze aan de bezoekers gepresenteerd. Het bezoek was zeer interessant en een milde zon maakte het geheel af…

 

F4920b33.jpgNa dit boeiend bezoek werden wij vergast op een middagmaal in de Beiaard. Na de maaltijd was er nog even tijd om brood en kaas van de abdij te kopen en dan ging het naar onze volgende activiteit.

 

Het bestuur had in Retie contact opgenomen met Theo de koperslager van het atelier Alofs. Dit atelier is naast een klein museum en een winkeltje ook een centrum waar jonge mensen stages lopen om te leren omgaan met kopper, messing, zink en andere materialen. Theo werkt ook voor monumentenzorg.

 

Met zijn gereedschap, eigen aan het beroep, demonstreerde de koperslager zijn kunst door een bol te slaan. In een minimum aan tijd toverde hij een plaat tot bol… Wij gaan dat natuurlijk niet doen maar hij had ook een groot aantal tips voor de dames die het onderhoud van koperen of zilveren voorwerpen in huis moeten vergemakkelijken. Zijn eerste tip was: Laat het doen door uw echtgenoot…

 

F4920c33.jpgNa de demonstratie konden de leden nog even napraten over de mooie dag vooraleer de terugreis aan te vatten. 49 gelukkige OKRA-leden, dat is toch een doelstelling van ons trefpunt. Daar is het bestuur weer eens in geslaagd… Dank aan de vrijwilligers die deze taken op zich nemen.

 

 

Groetjes

Marieke

10:53 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |