23-02-12

OKRA - FEESTEN IN AANTOCHT

 

Het jaar 2011 vordert met rasse schreden en binnenkort breekt de eindejaarsperiode aan met talrijke gelegenheden om te feesten. Het bestuur was dan ook van mening dat het nu een ideaal moment was om nog eens een wijndegustatie te organiseren; de heer Cornelis, wijnconsulent bij Delhaize, werd bereid gevonden om deze presentatie op zich te nemen en ons in te wijden in de geheimen van rode en witte wijnen.

 

Zoals gewoonlijk waren de gegadigden goed op tijd op post; rond 13.45 uur begon de heer Cornelis zijn indrukwekkend assortiment flessen op te stellen, zodat de degustatie stipt om 14.00 uur kon beginnen na een inleidend woordje van de voorzitster.

 

Eerst kregen de aanwezigen enkele soorten witte wijn voorgeschoteld, droge, te gebruiken als aperitief, bij koude visschotels of zelfs bij wit vlees en dan zoetere, te gebruiken bij het dessert.

 

Daarna kwam het zwaardere werk: de rode wijn, sommige soorten lagen soepel in de mond en nodigden met hun fruitige smaak uit tot dagdagelijks gebruik, andere waren dan weer geconcentreerder en lieten met hun tannines een lange droge afdronk na, wat hen eerder voor de feesttafel voorbeschikte. Alhoewel op de tafels kommetjes stonden om het teveel aan geestrijk nat netjes weg te werken, toch werden de tongen gaandeweg losser en werden meer en meer vragen gesteld: welke wijn hoort bij welk gerecht, op welke temperatuur moet deze wijn opgediend worden, hoe en hoelang kan deze wijn bewaard worden, wat is de ideale temperatuur van de kelder enz. Op meesterlijke manier wist de heer Cornelis zijn publiek te bespelen en op al deze vragen een gepast antwoord te geven.

 

Na de uiteenzetting wachtte de leden nog een stevig “vieruurtje”, brood met kaas en koffie (of de nog resterende wijn!), zodat ze niet al te beneveld huiswaarts konden trekken. Zoals gewoonlijk weer een geslaagde OKRA-namiddag, waarvoor dank aan al de mensen die er zich voor inzetten.

Guy

Verslaggever

16:07 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.