23-02-12

OKRA - LEDENVERGADERING

Op 20 december zou pastoor Nimmegeers ons komen spreken over zijn werk in de Brusselse parochie van Finistère (Nieuwstraat) waar de deuren altijd openstaan voor mensen in moeilijkheden. Begin december liet hij ons echter weten dat hij om gezondheidsredenen forfait moest geven. Gelukkig vonden wij zuster Simone Sergeant bereid om de zware taak op zich te nemen om pastoor Nimmegeers te vervangen. Zuster Sergeant behoort tot de congregatie van de zusters van de Jacht te Heverlee; zij werkte gedurende 30 jaar als missiezuster op de Filippijnen en bekommert zich nu om het lot van vluchtelingen en daklozen in Brussel.

 

Zoals gewoonlijk waren de geïnteresseerde leden goed op tijd aanwezig en kon de voorzitster om 14.00uur de vergadering beginnen. Zuster Sergeant, die jarenlang in het onderwijs stond, moest voorwaar niet naar haar woorden zoeken! In een overzichtelijke uiteenzetting legde zij de activiteiten uit van de organisaties waarbij ze werkzaam is in Brussel. Vooreerst is er “Meeting”, een onderdeel van de vzw “Link=Brussel”, een onthaal-en steunpunt voor mensen zonder wettig verblijf, de “sans-papiers” zoals ze wel eens genoemd worden. Bij “Meeting” worden deze mensen geholpen bij het zoeken naar oplossingen voor de concrete problemen die ze ondervinden bij de uitoefening van hun grondrechten. Zuster Simone legde ons uit hoeveel soorten “sans-papiers” er wel zijn en met welk onontwarbaar kluwen van moeilijkheden die mensen, maar ook de verantwoordelijke minister, geconfronteerd worden.

En dan is er de vzw PAG-ASA die mede werd opgericht door Johnny De Mot, pastoor van de parochie O.-L.-Vr.van de Goede Bijstand in Brussel. Deze organisatie houdt zich vooral bezig met slachtoffers van mensenhandel of mensensmokkel, mensen die door exploitatienetwerken naar hier gelokt worden en in mensonwaardige omstandigheden uitgebuit worden op de arbeidsmarkt of in de prostitutie. PAG-ASA biedt hun juridische en administratieve begeleiding maar ook daadwerkelijke opvang in een opvanghuis dat op een discreet adres gevestigd is. Zuster Simone verzorgt de dagelijkse werking van dit huis en vervult er zeer dikwijls een ware moederrol ten opzichte van deze verstotelingen van de maatschappij; uit haar betoog bleek zeer duidelijk het engagement en de menselijke warmte waarmee zij het voor deze mensen opneemt.

 

Rond 16.00 uur was zuster Simone bijlange nog niet uitgepraat, maar de koffie stond te dampen: tijd dus voor het gezellig samenzijn bij een kopje koffie en een lekkere kerstkoek, een luxe waar zoveel andere mensen niet van kunnen genieten.

 

Zo liep deze zeer leerrijke namiddag stilaan ten einde in een gemoedelijke kerstsfeer, maar er wachtte ons nog een anticlimax: toen de voorzitster het woord nam om enkele mededelingen voor het komend werkjaar te doen, deelde ze ons mee dat ze geen kandidaat meer was om haar voorzitterschap verder te zetten en ook Lievin deelde mee dat hij in de toekomst niet meer als bestuurslid zou fungeren. Het werd even stil in de zaal want iedereen zag duidelijk in welke leegte deze beslissingen met zich meebrengen. Hartelijk dank aan deze aftredende bestuursleden die met veel overgave hun taak vervuld hebben; hopelijk treden nieuwe kandidaat-bestuursleden aan die de toekomst van onze OKRA-afdeling helpen verzekeren

 

Op nieuwjaarsdag verzorgen wij voor de parochianen het gekende "Bakje troost". Dit is maar het begin van een jaar waarop wij onze leden een goed gevuld programma zullen aanbieden. Op 17 januari 2012 organiseert het trefpunt Onze-Lieve-Vrouw van Troost het jaarfeest voor de leden. Wij nodigen al onze leden uit om op deze uitnodiging in te gaan. De dag begint met een eucharistieviering opgeluisterd door Rita Vandorpe. Na dit plechtige moment begeven wij ons naar de Sint-Ritazaal voor het aperitief en aansluitend de maaltijd. Wij zorgen ook voor wat ontspanning tijdens de maaltijd.

Guy Martens

16:18 Gepost door Philippe Barbaix in Verslag | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.